Hiše in objekti s številnimi okni in vrati so v osnovi enostavni za vlom, saj nudijo vstop v objekt običajno že v nivoju tal. Za miren spanec in odsotnost od doma je potrebno takšne objekte primerno varovati in omogočiti vpogled v dogajanje na daljavo. Sodobni tehnični pripomočki omogočajo učinkovito zaščito pred vlomom, dokumentiranje morebitnega vloma in alarmiranje, hkrati pa s preudarno izbiro opreme ter ponudnika niso finančno zahtevni.
Zaščita doma se začne pri onemogočanju vsiljivcem, da bi vstopili v objekt oz. ta vdor čim bolj onemogočiti in časovno podaljšati. Protivlomno stavbno pohištvo je osnovni preventivni poseg, ki vlomilcu onemogoči ali podaljša vstop. S tem pridobi čas, da lahko elektronske varnostne naprave vlom zaznajo, ga javijo lastniku ali pooblaščeni varnostni službi, ki nato prihiti na kraj vloma ter vlomilca pridrži in zavaruje nepremičnino.

Tehnično varovanje doma je običajno sestavljeno iz treh elementov:

Video nadzornega sistema
Protivlomnega (alarmnega) sistema
Domofonskega sistema

Video nadzorni sistem (VNS)

Je že skoraj nepogrešljiv dodatek k alarmnemu sistemu, saj poskrbi za beleženje dogajanja med našo odsotnostjo in posredovanje video informacije o vlomu na daljavo – lastniku ali pooblaščeni varnostni službi. VNS je v osnovi sestavljen iz ene ali več kamer ter naprave, ki posnetke kamer shranjuje.

Dandanes se skoraj izključno nameščajo že IP megapixel kamere, ki omogočajo bistveno večjo kvaliteto posnetkov povezava med kamero in snemalnikom in kamerami pa je ugodni mrežni/LAN kabel. Kamere so različnih oblik – kupolaste so manj vpadljive in se običajno nameščajo pod napušče ter v notranjih prostorih, bullet (podolgovate) pa na fasadah objektov. Za dobro varovanje je pomembno, da je kamera sposobna ustvariti kvalitetno sliko ob slabi svetlobi ali v popolni temi. Temu so na primer namenjene Geovision low-lux (visoka svetlobna ločljivost) WDR (wide dynamic range) IP kamere, ki so opremljene z infra rdečimi reflektorji (za ljudi in živali nevidna svetloba).

Ločljivost do 12MP zadovolji tudi najzahtevnejše uporabnike, posebnost pa so kvalitetne notranje in zunanje fisheye kamere, ki omogočajo do 10MP snemanje v celotnem 360 stopinjskem kotu in se običajno nameščajo na v sredini nadzorovanega območja. Kvaliteten VN snemalnik omogoča vpogled v dogajanje od koder koli preko Android in iPhone aplikacij ter spletnega dostopa, za daljši arhiv (30, 60 ali več dni posnetkov) pa ima vgrajen ustrezno velik trdi disk. Boljši, kot na primer Geovision, nudijo tudi video analitiko zaznavanja izginulega predmeta, namerno prekrivanje kamere, obveščanje v primeru izpada snemanja ipd. ter za kvaliteto jamčijo s 3 letno garancijo.

Ponudba video nadzornih rešitev je zelo velika – od poceni kitajskih do zelo dragih znanih blagovnih znamk. Za večletno zadovoljstvo je zelo smiselno investirati v kvalitetno opremo z dobro podporo in referencami. Proizvajalec Geovision ima že samo v Sloveniji več kot 3000 referenčnih objektov, od katerih je večina zahtevnih poslovnih objektov ter številne sisteme v privatni lasti. Čeprav je možno kupiti sisteme za lastno vgradnjo, je smiselno to prepustiti strokovnjakom, ki poznajo tudi pravne direktive glede nameščanja VNS in vam bodo priskočili v pomoč, ko jo boste potrebovali.


Protivlomni (alarmni) sistem

Služi kot osnovi tehnični pripomoček za protivlomno zaščito. Sestavljen je iz centralne enote, ki je baterijsko napajana za primer sabotaže / odklopa 230V napajanja, sirene, ki odganja nepridiprave in sosede ter stanujoče opozori na vlom, šifratorja, preko katerega sistem aktiviramo in deaktiviramo ter različnih detektorjev. Vse skupaj je med seboj povezano z alarmnim kablom ali brezžično. Najpogosteje se uporabljajo notranji detektorji gibanja, ki zaznavajo premike ljudi, kvalitetnejši jih lahko ločijo od premikov domačih živali. Na voljo so tudi detektorji razbitja stekla, kontaktni detektorji za zaznavo odpiranja vrat/oken, detektorji dima in plina CO… Detektorji so lahko združeni v skupine (t.i. particije), kar omogoča, da ob odhodu v posteljo aktivirate detektorje v pritličju in okenske detektorje, še vedno pa se lahko prosto gibate v spalnih prostorih in hodnikih. Tudi tukaj je ponudba pestra, prevladujejo pa tradicionalni proizvajalci kot na primer Paradox iz Kanade, ki nudi zelo lične šifratorje, upravljanje alarmnega sistema tudi varno na daljavo preko mobilnega telefona. Od konkurence se razlikuje po tem, da ob enaki ceni dosega Grade 3 nivo varnosti, ki ga zahtevajo tudi banke. Ker je zelo pomembno, da so detektorji pravilno nameščeni, sistem pa pravilno in primerno konfiguriran, priporočamo vgradnjo s strani pooblaščenega podjetja. Takšna vgradnja bo preprečila marsikateri lažni alarm in slabo voljo.

Domofonski sistem

Njegova glavna naloga je izvedeti kdo je pred vrati, še preden vrata ali ograjo obiskovalcu odpremo. Dražji sistemi zraven zvoka omogočajo še prikaz video slike na notranjem ekranu, klice med notranjimi enotami (na primer iz dnevne sobe v utility ipd.). Novejši sistemi so popolnoma digitalni, kjer je za povezavo med zunanjo in več notranjimi enotami potreben le dvožilni kabel. Primer je proizvajalec Comelit, ki združuje vrhunski italijanski design z izjemno kvaliteto za katero jamči tudi z 2 letno garancijo. Izbirate lahko med različnimi velikostmi ekranov, enostavnimi zvočnimi sistemi ter naprednimi IP domofonskimi sistemi, ki omogočajo sprejem hišnega klica preko mobilne aplikacije ali PC aplikacije. Zraven lahko dodate različne razširitve, kot so odpiranje vrat garaže, dodatne kamere, odklepanje z (varnimi) brezžičnimi obeski ipd. Cenovno ne predstavlja velike investicije, nameščamo pa ga za veliko število let. Zato naj, bolj kot cena, na izbor vpliva oblika in možnost kasnejših širitev sistema.

Kateri koli sistem tehničnega varovanja izberete, najpomembneje je, da tudi sami varnostno preventivno delujete. Ko se pa odločite za tehnični sistem, pa se posvetujte s strokovnjaki in raje angažirajte pooblaščeno podjetje za montažo kot (ne)znanca. Le s tem si boste zagotovili, da bo sistem tudi v bodoče brezhibno opravljal svoje poslanstvo. Prav tako je priporočljivo video nadzorni sistem vsaj enkrat letno pregledati in očistiti, bo deloval bistveno dlje.

Ne veste na koga se obrniti? Preprosto. Zaupajte našim strokovnjakom iz podjetja Loop Skupina d.o.o., ki za varnostne rešitve skrbi že skoraj dve desetletji, zaupajo pa nam tudi številna podjetja. Za kontakt kliknite TUKAJ.

Pa miren spanec in dopust želimo !